Met meer dan 2,5 miljard wegwerpverpakkingen per jaar (enkel in België), zorgt onze drankenindustrie voor een hoop afval. Maar ook het transport van dranken is mee verantwoordelijk voor de ecologische voetafdruk van onze dranken. Veel van de drank die wordt getransporteerd is gewoon... water. Absurd natuurlijk als je weet dat water ook gewoon uit de kraan kan komen.
In België drinken we ongeveer 1,4 miljard liter flessenwater per jaar (bron: Verbond van de industrie van waters en frisdranken). Water dat dus wordt getransporteerd in vrachtwagens over onze wegen.
Laat ons eens kijken naar een vrachtwagen die frisdrank transporteert:
Die vrachtwagen transporteert dan eigenlijk ook meer dan 80% water:
De andere 20% is siroop:
Inderdaad, frisdrank bestaat steeds uit meer dan 80% water, en een kleine 20% siroop. (Wist je trouwens dat de frisdrankfabrikanten hiervoor ook leidingwater gebruiken?)Als je dan weet dat er in België ook ongeveer 1,4 miljard liter frisdrank wordt gedronken, dan betekent dit nog eens 1,1 miljard (80% van 1,4) miljard liter water dat ook moet vervoerd worden.Dat geeft de volgende berekening:1,4 miljard liter flessenwater+1,1 miljard liter water in frisdranken=2.500.000.000 liter water
Met vrachtwagens, véél vrachtwagens, die véél kilometers rijden.Het water wordt getransporteerd vanuit de bottelarijen naar de centrale distributiecentra van de grote supermarktketens. Vandaar wordt het verdeeld naar de verschillende winkels.Enkel de eerste stap in dit distributietraject (van bottelarij naar centrale distributiecentra) gebeurt naar schatting met 100.000 volle opleggers (grote vrachtwagens). Om je daar een idee van te geven, al die opleggers samen zouden een file kunnen vormen van Gent tot Wit-Rusland:
Voor het transporteren van 2,5 miljard liter water, rijden jaarlijks 100.000 opleggers meer dan 10 miljoen kilometer. Enkel voor de eerste stap in het distributietraject. En dat terwijl we dit gewoon kunnen vermijden door leidingwater te gebruiken.
Meehelpen om de files op onze wegen te verminderen en zo minder CO2 de lucht in te blazen, is in dit geval niet moeilijk: We kunnen gewoon leidingwater als drinkwater gebruiken, thuis, op onze evenementen en in de horeca. En we kunnen zelf limonade maken door water te mengen met siroop.
Een watertap in je organisatie is niet alleen duurzaam, maar bespaart je ook heel wat werk, ruimte en centen. Zoek de ideale oplossing voor jouw organisatie via onze online configurator.
Configureer jouw watertap